Wednesday, January 15, 2014

Melindungi Allah? Atau melindungi siapa?

ALLAH


Pakatan’s indecisiveness on ‘Allah’ issue will cost them dearly in next polls, warns Rafizi
by: Eileen Ng, 14 January, 2014“The results of a survey by Universiti Malaya’s Centre for Democracy and Elections last December  showed 77% Malays polled felt that the term "Allah" should not be used by non-Muslims”.


Jika kajian ini tepat dan benar,  ini bermakna kira-kira 8 daripada 10 orang Melayu yang UMCEDEL ini jadikan responden kajiannya,  menentang penggunaan nama Allah oleh orang-orang bukan Islam.  Banyak soalan yang berlegar-legar dalam kepala dan di antara soalan-soalan  ialah:


i) Bagaimanakah agaknya hasilnya jika kajian ini dilaksanakan dalam kalangan para pengikut Pas?

ii) Bagaimana pula hasilnya sekiranya kajian dilaksanakan dalam kalangan para pemimpin tertinggi PAS (baca: mereka di dalam saf kepimpinan PAS sekarang ini)?

iii) Apakah hasilnya jika kajian dilaksanakan dalam kalangan kepimpinan ulamak PAS?

Mungkin soalan yang tidak kurang penting yang perlu ditanyakan kepada para responden ialah hujah-hujah kenapakah nama Allah itu milik mereka?


Yang mampu dan boleh dilaksanakan oleh Paksi (walaupun hanya ada sekerat dua penggerak, termasuk yang pasif@nadir) ialah bertanyakan dirinya sendiri soalan yang sama.  Agaknya apakah jawaban yang akan Paksi perolehi? 


   
      

No comments: