Wednesday, November 4, 2009

'Malam Padang Prihatin': Ungkapan rasa peduli budayawanTarikh persembahannya ialah pada Rabu, 11 November 2009 di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH, Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall) beralamat No. 1 Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur mulai jam 8.30 malam. ‘Malam Padang Prihatin’ ialah salah satu lagi upaya rakyat Malaysia mengumpul dana buat membantu para korban gempa bumi, di Padang, Indonesia.

Kata Ser Choon Ing pengerusi jawatankuasa kerja program, merangkap timbalan pengerusi KLSCAH, “Kami dari pelbagai NGO iaitu KLSCAH, Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall, LLG Cultural Development Centre Berhad, LLG, Persatuan Penggiat Seni Paksi Rakyat Malaysia (Paksi), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Tamil Foundation telah sepakat untuk membantu meringankan penderitaan para korban gempa bumi di Padang”. Beliau juga amat berharap agar pengucapan polos tapi tulen budaya pelbagai kaum ini akan terus diperkasakan oleh seluruh rakyat negara kita.

Sementara Dinsman pula dalam sesi perbincangan tatkala merangka program amal berbentuk persembahan kebudayaan pelbagai kaum ini, menambah “Budayawan sebagai sebahagian daripada masyarakat perlu ke depan untuk menyatakan rasa peduli mereka terhadap penderitaan sesama manusia”. Dan ‘rasa’ ini telahpun diterjemah oleh Pengetua Sekolah Menengah Persendirian Confucian, cikgu Goh Kean Seng. Kata cikgu Goh, elok juga kalau kita belajar dari alam sekeliling kita. Ya, pada 23 hb Oktober 2009 yang lalu, beliau telah menggembeling kudrat kira-kira 500 orang pelajar sekolah beliau sebagai laskar semut; mengutip sebanyak yang mungkin di sekitar Lembah Kelang dan Selangor.

Apa yang bakal disaksikan pada malam 11 November 2009 itu nanti? Insyallah, kita bakal bertemu Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said dengan sajaknya, “Lidah Tsunami” yang terdapat di dalam “antologi puisi yang menghimpunkan karya-karya selama lebih setengah abad” Utusan Publications, 2005. Meor Yusof Aziddin pula bakal mendendangkan lagu-lagu rakyatnya. Kita juga akan menyaksikan pelbagai persembahan tarian, teater dan nyanyian oleh KLSCAH, Tamil Foundation dan juga kumpulan penduduk keturunan Minang.

Ada juga yang bertanya: Selain daripada mengumpul dana untuk para korban gempa bumi ini, apakah yang amat diharapkan oleh para penganjur program budaya dan amal ini? Ya, di sana mungkin ada satu pengakuan tulus ikhlas bahawa sesungguhnya kita berbeda. Satu pengakuan jujur bahawa kita tidak mungkin seratus persen sama.

Lihatlah ungkapan Dinsman dalam puisinya, “Sajak Malaysia” yang bakal beliau deklamasikan nanti:

“Lu Cina
You India
Saya Melayu
Jadi-jadi sudah macam ini...”

Lalu apakah ini bermakna bahawa kita tidak boleh bersama?

“Ha...
Jangan takut
Awak apa bangsa pun
Kalau hati ada baik
Kita boleh hidup sama-sama satu padu...”
Dirgahayulah para budayawan rakyat sekalian, dirgahayulah bangsaku, Bangsa Malaysia.

Selamat bertemu pada 11 November 2009 di Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall. Insyallah.

Jika tuan-puan ada sebarang soalan atau ingin sekali ikut serta menderma sambil menyaksi persembahan budaya di atas, silalah hubungi:

Encik Chia di pejabat KLSCAH, tel: 03-2274 6645 atau faks: 03-2272 4089
No comments: